Η πόλη μας

Η πόλη μας
Κέρκυρα

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ -ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

ΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΑΤΟΣ


Γρηγόρης Ξενόπουλος  ΣΤΕΛΛΑ ΒΙΟΛΑΝΤΗ.

Εργασία 1η
     Ο Ξενόπουλος θεωρείται εισηγητής της αστικής πεζογραφίας. Δικαιολογείται ο χαρακτηρισμός αυτός με βάση το απόσπασμα που έχετε μπροστά σας;
   Ο Ξενόπουλος θεωρείται από πολλούς ως ένας από τους εισηγητές της αστικής πεζογραφίας. Σύμφωνα με το κείμενό του Στέλλα Βιολάντη ο Ξενόπουλος δικαιώνει και υπερασπίζεται τον τίτλο αυτό. Το διήγημά του είναι γραμμένο στα πλαίσια του αστικού ρεαλισμού, δηλαδή καθρεφτίζει γεγονότα που συνέβαιναν συχνά εκείνη την εποχή (18ος αιώνας). Θέμα του είναι ο έρωτας και μάλιστα ο έρωτας ανάμεσα σε δύο άτομα από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις. Διαδραματίζεται σε ένα αστικό κέντρο. Αναφέρεται στον τρόπο ζωής των ανθρώπων της εποχής. Ο πατέρας ήταν ο αρχηγός της οικογένειας, και ‘’φρόντιζε’’ για την ζωή των υπολοίπων μελών βέβαια πάντοτε υπολογίζοντας πρώτα το συμφέρον του. Προσπαθούσε να έχει μια καλή εικόνα στην κοινωνία ανεξάρτητα από την οικονομική του κατάσταση. Διαβάζοντας λοιπόν αυτό το απόσπασμα από το θεατρικό έργο παρατηρούμε ότι ο συγγραφέας καλύπτει όλα τα στοιχεία της αστικής πεζογραφίας. (Η Στέλλα που ανήκει σε μια υψηλή κοινωνική τάξη είναι ερωτευμένη με έναν άνδρα που σύμφωνα με τον πατέρα της είναι κατώτερου επιπέδου από εκείνους και έτσι κλειδώνει την κόρη του στην σοφίτα του σπιτιού επιδιώκοντας να την τιμωρήσει. Η Στέλλα όμως δεν το βάζει κάτω και αποφασίζει να αντιμετωπίσει τον πατέρα της ….). Αυτό το έργο λοιπόν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ένα κείμενο που μαρτυρεί ότι ο Ξενόπουλος είναι εισηγητής της αστικής πεζογραφίας αφού έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία. Είναι ένα ρομαντικό έργο και δεν αναφέρεται σε κάποια φανταστική υπόθεση αλλά σε ένα πραγματικό γεγονός. Τέλος , έχει ως βασικό θέμα τον έρωτα και μάλιστα ανάμεσα σε άτομα διαφορετικής κοινωνικής τάξης .


2η Εργασία  
                                                 
  Ποια φαίνεται να είναι η σχέση της ηρωίδας του αποσπάσματος με τον πατέρα και τη μητέρα της; Πώς σκιαγραφούνται αυτά τα δύο πρόσωπα; Έχουν καμία σχέση με τους σύγχρονους γονείς;

  Η Στέλλα Βιολάντη είναι μια νέα γυναίκα γεμάτη θάρρος και ελπίδες για μια ευτυχισμένη ζωή. Μέχρι τώρα ήταν υποταγμένη στους γονείς της αλλά τώρα πια που βρήκε έναν άνθρωπο να αγαπήσει έχει αποφασίσει να επαναστατήσει και να αντισταθεί στην αυταρχικότητα των γονιών της επιδιώκοντας την πραγματική ευτυχία. Είναι πια έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε εμπόδιο συναντήσει στον δρόμο για την ευτυχία της και δεν φοβάται ούτε τον πατέρα της ούτε τον θάνατο.
   Στο απόσπασμα, οι σχέσεις μεταξύ της κόρης και των γονιών είναι τυπικές και δύσκολα τα μέλη της οικογένειας εκδηλώνουν τα αισθήματά τους. Ο καθένας είναι κλεισμένος στον δικό του κόσμο και αρνείται να βγει.
   Πιο συγκεκριμένα, η σχέση της Στέλλας με τον πατέρα της είναι τελείως τυπική. Ο πατέρας παίρνει τις αποφάσεις για εκείνη χωρίς να ενδιαφέρεται για την δική της άποψη. Επιπλέον, οι συζητήσεις ή η επαφή μεταξύ τους αποτελούν σπάνιο φαινόμενο αφού ο πατέρας προτιμά να στέλνει την γυναίκα του να ανακοινώνει τις αποφάσεις του στην κόρη του ενώ εκείνος αδιαφορεί και προσπαθεί μόνο να διατηρεί την εικόνα του στην ''μικρή'' αυτή κοινωνία.
    Οι σχέσεις της κόρης και της μητέρας δεν είναι το ίδιο τυπικές με αυτές του πατέρα. Η Στέλλα έχει περισσότερο θάρρος απέναντι στην μητέρα της και μέσω εκείνης προσπαθεί να ''πολεμήσει'' τον πατέρα της. Οι δυο γυναίκες εκδηλώνουν τα αισθήματά τους ευκολότερα η μια στην άλλη και έτσι κάνουν ευκολότερα συζητήσεις. Παρ' όλα αυτά η μητέρα διατηρεί τον αυταρχισμό και την αυστηρότητα του ανδρός της και προσπαθεί να επιβάλλει την γνώμη της.
    Μπορούμε να συμπεράνουμε λοιπόν ότι και οι δύο γονείς είναι αυταρχικοί με ισχυρή προσωπικότητα και προσπαθούν να ελέγχουν και να ορίζουν την ζωή της κόρης τους, δηλαδή ακριβώς ό,τι συνέβαινε στις περισσότερες οικογένειες εκείνης της εποχής.
    Την σημερινή εποχή οι οικογένειες χαρακτηρίζονται πιο πολιτισμένες και δημοκρατικές. Ανάμεσα στα μέλη μιας οικογένειας υπάρχει έμπρακτη αγάπη και όλοι εκδηλώνουν ελεύθερα τα συναισθήματα και τις ιδέες τους. Οι γονείς δεν ορίζουν την τύχη των παιδιών τους παρά μόνο αναφέρουν την άποψη τους χωρίς όμως να την επιβάλλουν. Λύνουν τις διαφορές τους με συζήτηση και γενικώς ανάμεσα σε όλα τα μέλη της οικογένειας υπάρχει ισότητα. Ο άνδρας δεν είναι πια ο αρχηγός της οικογένειας.
   Είναι λοιπόν προφανές ότι η οικογένεια της εποχής του αποσπάσματος βρίσκεται στο άλλο άκρο σε σχέση με την σημερινή οικογένεια. Δεν μπορούμε όμως να πούμε ότι δεν υπήρχε αγάπη ανάμεσα στα μέλη εκείνης της οικογένειας ( της εποχής της Στέλλας Βιολάντη). Το μόνο σίγουρο είναι ότι από εκείνη την εποχή μέχρι σήμερα έχουμε κάνει ή θέλουμε να νομίζουμε ότι έχουμε κάνει σημαντικά βήματα δημοκρατικότητας και πολιτισμού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου