Η πόλη μας

Η πόλη μας
Κέρκυρα

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ -ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Εργασία για τα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας:
Νίκος Κατωμέρης Α΄2
Ομάδα Β: Η δομή της οικογένειας

Νίκος Καζαντζάκης,  ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΓΚΡΈΚΟ
Εργασία 1η

Στα δύο κεφάλαια που έχετε να μελετήσετε να εντοπίσετε τα πρόσωπα, να συνοψίσετε τα βασικά χαρακτηριστικά τους και να επισημάνετε τις σχέσεις που έχουν με τα άλλα μέλη της οικογένειας.
Πρόσωπα:
Πατέρας
Ο πατέρας έχει τα χαρακτηριστικά του αρχηγού μιας καθαρά πατριαρχικής οικογένειας του 19ου αιώνα. Σαν πρώην πολεμιστής δεν συμπαθεί τους Τούρκους και αν και δε συμπαθεί τους καυγάδες, όταν έβλεπε κάποιον Τούρκο να κακομεταχειρίζεται κάποιον Έλληνα, πάντα βοηθούσε τον Έλληνα. Ένα άλλο χαρακτηριστικό του πατέρα είναι ότι μισεί τους παπάδες και παρόλο που είναι Χριστιανός δεν πήγαινε στην εκκλησία, παρά μόνο όταν η λειτουργία τελείωνε, μόνο και μόνο για να μην συναντήσει κάποιον παπά.
 Όσο για τη σχέση του με το παιδί του, ο πατέρας δεν συμμετέχει στην ανατροφή του δεν είναι τρυφερός μαζί του. Κατά βάθος όμως, είναι περήφανος και αγαπά το γιό του, παρόλο που δεν επιτρέπει στον εαυτό του να το δείξει. Την γυναίκα του την αγαπά και είναι περήφανος για την ομορφιά και τη φωνή της. Βέβαια δεν την βλέπει σαν ίση του και δεν της επιτρέπει, να κάνει ό,τι θέλει, χωρίς την δική του άδεια.
Ακόμη, είναι μετριόφρων και θαυμάζει τον πατέρα του, ο οποίος πήγε να πολεμήσει χωρίς να σκεφτεί την προχωρημένη ηλικία του και πέθανε ηρωικά. Τέλος, δεν συμπαθεί τον πεθερό του, κυρίως λόγω των γαλάζιων ματιών του, που δεν τα συμπαθούσε καθόλου .
Μητέρα
Η μητέρα είναι μια γυναίκα που έχει αρκετές ελευθερίες από τον άντρα της για την εποχή εκείνη. Συμμετέχει σε κοινωνικές εκδηλώσεις και τραγουδάει, αφού της δώσει άδεια ο άντρας της, συγκεντρώνοντας όλο το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων. Γενικά είναι μια πολύ καλή γυναίκα, υπομονετική, υπακούει στον άντρα της και τον περιποιείται. Είναι κοντά στο παιδί της και το ανατρέφει με αγάπη. Της αρέσουν πολύ η γη, τα λουλούδια και τα πουλιά. Αγαπάει το τραγούδι και έχει πολύ ωραία φωνή. Ακόμη, ενδιαφέρεται για τους παλιούς συγχωριανούς της και κάνει ερωτήσεις στον πατέρα της για αυτούς .
Μικρή αδελφή
Στο απόσπασμα δεν υπάρχουν πληροφορίες για τη μικρή αδελφή του αφηγητή. Απλώς αναφέρεται .
Παππούς (από τη μητέρα)
Ο παππούς είναι γέρος με γαλάζια μάτια, άσπρα μαλλιά και γεμάτα ρόζους χέρια. Είναι συμπαθής, καλός και χαρούμενος άνθρωπος. Ζει στο χωριό και αγαπά τη γη και τα ζώα. Επισκέπτεται την κόρη του και τα εγγόνια του δύο φορές το χρόνο· το Πάσχα και τα Χριστούγεννα, φέρνοντας πάντα μαζί του ένα ψητό γουρουνόπουλο. Στην οικογένεια τον συμπαθούν και τον αγαπούν όλοι εκτός από τον πατέρα γι’ αυτό και φροντίζει πάντα να τους επισκέπτεται όταν ο πατέρας λείπει από το σπίτι. Τέλος, αγαπούσε πάρα πολύ την γυναίκα του και θεωρούσε τον εαυτό του πολύ τυχερό που την παντρεύτηκε . 
Παππούς (από τον πατέρα)
Για τον πατέρα του πατέρα του αφηγητή δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες στο απόσπασμα. Αναφέρεται ότι στη επανάσταση του 1878 πήρε μέρος παρά την κατάστασή του· ήταν τυφλός και πολύ γέρος. Δεν πήγαινε στην εκκλησία αλλά καλούσε κάθε μήνα έναν παπά στο σπίτι για να κάνει δέηση. Όταν δεν γινόταν πόλεμος, βαριόταν και κοίταζε τα βουνά. Επίσης, αγαπούσε τις γυναίκες. Πέθανε σαν ήρωας έξω από το Μοναστήρι τα Σαβαθιανά .
Αφηγητής
Ο αφηγητής ήταν καλός μαθητής και είχε κερδίσει πολλά βραβεία στις εξετάσεις· πράγμα για το οποίο ήταν περήφανος ο πατέρας του. Φοβόταν τον πατέρα του, αλλά από την άλλη αγαπούσε τόσο πολύ τη μητέρα του που φοβόταν μήπως είναι νεράιδα και κάποια μέρα εξαφανισθεί. Επίσης, αγαπούσε τον παππού του· τον γαλανομάτη.  Ακόμη, φοβόταν και σεβόταν τον θεό. Τέλος, τρόμαζε όταν έβλεπε γυναίκες να χορεύουν προκλητικά και τις παρομοίαζε με τον θάνατο .








Εργασία 2η

Αν μπορέσετε να βρείτε πληροφορίες για το κοινωνικό, πολιτικό και ιστορικό περίγυρο μέσα στο οποίο διαδραματίζεται η Αναφορά στον Γκρέκο.

Ιστορικός περίγυρος
Την περίοδο στην οποία διαδραματίζεται η Αναφορά στον Γκρέκο, τον 19ο αιώνα, την Κρήτη την είχαν καταλάβει οι Τούρκοι εκτός από μία μικρή περίοδο που βρισκόταν υπό αιγυπτιακή κατοχή. Μετά την ελληνική επανάσταση το 1821, η συνθήκη του Λονδίνου το 1832 δεν περιέλαβε την Κρήτη στην Ελλάδα και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γίνει η Κρήτη πεδίο εξαιρετικά βίαιων απελευθερωτικών ξεσηκωμών. Κυριότεροι από αυτούς ήταν οι επαναστάσεις του 1866-1869 και του 1897-1898. Τελικά, το 1897, αφού δολοφονήθηκε  ο Βρετανός πρόξενος στα Χανιά και μερικοί προξενικοί φρουροί από τις τουρκικές αρχές, οι στόλοι της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Ιταλίας κατέπλευσαν στην Κρήτη θέτοντας τέλος στην Οθωμανική κυριαρχία .

Πολιτικός περίγυρος
Από το 1868 έως το 1878 στην Κρήτη εφαρμόστηκε ο Οργανικός Νόμος. Στη συνέχεια μετά την επανάσταση του 1878, με τη Σύμβαση της Χαλέπας, ο Οργανικός Νόμος καταργήθηκε και καθιερώθηκε ο νέος Οργανικός Νομός, ο οποίος ήταν όμως πιο δημοκρατικός από τον προηγούμενο. Οι ρυθμίσεις της Σύμβασης αυτής, άλλαξαν για πρώτη φορά τη μορφή της ζωής στην Κρήτη και ανέτρεψαν υπέρ των Χριστιανών την έως τότε κατάσταση. Έντεκα χρόνια αργότερα η επανάσταση του 1889, που ήταν άκαιρη και επιπόλαιη, είχε ολέθριες συνέπειες για την Κρήτη. Κηρύχτηκε ο στρατιωτικός νόμος και ανακληθήκαν τα προνόμια της Σύμβασης της Χαλέπας. Στην Κρήτη επανήλθε η τρομοκρατία των περασμένων καιρών και επιβλήθηκε επαχθέστατη φορολογία. Τέλος, μετά τις τελευταίες επαναστάσεις το 1897-1898 η Κρήτη κατάφερε επιτέλους να ενωθεί με την Ελλάδα . 

Κοινωνικός περίγυρος
Στην Κρήτη τον 19ο αιώνα κατοικούσαν 250 χιλιάδες Χριστιανοί, 70 χιλιάδες Μουσουλμάνοι και 50 οικογένειες εβραίων. Κατά την περίοδο του νέου Οργανικού Νόμου η ηγεσία αποτελούνταν από έναν διορισμένο γενικό διοικητή, τη βουλή που αποτελούνταν από 80 μέλη και τη κρητική χωροφυλακή.        


 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου